- Saoedi-Arabië is dinsdag verkozen tot gastland van de Aziatische Winterspelen van 2029, een keuze die de sportwereld de wenkbrauwen heeft doen fronsen.
- Helemaal omdat de woestijnstaat het evenement wil organiseren in een skiresort in een stad die nog gebouwd moet worden, genaamd Neom.
- Saoedi-Arabië heeft ambitieuze plannen voor Neom, dat onder meer vliegende taxi’s, robots en een skigebied moet gaan huisvesten.
- Lees ook: Dit weten we over Neom, een megastad die in Saoedi-Arabië verrijst – er komen vliegende auto’s en robot-dinosaurussen
Saoedi-Arabië is dinsdag als winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezing van het gastland van de Aziatische Winterspelen van 2029. De locatie van het evenement? Een resort in een futuristische stad die nog niet bestaat.
“De woestijnen en bergen van Saoedi-Arabië zullen binnenkort een speeltuin zijn voor de wintersport”, zei de Olympische Raad van Azië in een verklaring na de bekendmaking.
Saoedi-Arabië wil het geplande resort in de bergen, genaamd Neom, als locatie voor het evenement inzetten. De bouw van Neom zal zeker 500 miljard dollar zal gaan kosten. De stad is naar verwachting tegen 2045 helemaal gereed en zal plaats bieden aan 9 miljoen inwoners, aldus de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman.
De stad Neom zal naar verwachting meer dan 26.500 vierkante kilometer beslaan, wat Neom groter zou maken dan Israël of Koeweit, aldus de BBC.
De spelen zullen plaatsvinden in Trojena, een wintersportresort binnen Neom, waar men een skicomplex, een zoetwatermeer en luxe hotels wil bouwen, aldus de officiële website van Neom.
Trojena ligt ongeveer 50 kilometer van de Saoedische kust en de wintertemperaturen liggen er vaak onder het vriespunt. Maar net als de rest van Neom bestaat Trojena nog niet, al zou het resort in 2026 klaar moeten zijn.
Foto: Franck Fife/AFP/Getty Images
Trojena is een van de meest controversiële projecten in de Saoedische geschiedenis
Planologen, architecten en economen hebben zich sceptisch uitgelaten over de haalbaarheid van Neom, dat claimt technologieën te gaan toepassen die nog niet bestaan.
Enkele van de plannen die de wenkbrauwen hebben doen fronsen zijn: vliegende taxi's, robots en een "gigantische kunstmaan", aldus zakenkrant The Wall Street Journal.
De bouw van Neom werd aangekondigd in 2017, maar vijf jaar later is het nog steeds onduidelijk in hoeverre de bouw is gevorderd. In de ‘stad’ is er volgens Bloomberg inmiddels een woonwijkje verrezen, genaamd Neom Community 1, waar 2.000 werknemers wonen in “identieke witte huizen" ter grootte van zeecontainers.
IOC niet betrokken bij keuze voor Saoedi-Arabië
Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag tegen Reuters gezegd dat het niet is geraadpleegd over de beslissing van de Olympische Raad van Azië om Saoedi-Arabië te kiezen als gastland voor de Aziatische Winterspelen van 2029.
"Het IOC werd niet geraadpleegd over de beslissing van de OCA met betrekking tot de Aziatische Winterspelen en was niet betrokken bij het besluitvormingsproces", aldus een IOC-woordvoerder. "Wat het IOC betreft, is duurzaamheid een belangrijke pijler van de Olympische Agenda 2020+5."
Hiermee verwijst het IOC naar het hervormingsplan voor de Olympische Spelen dat gericht is op het terugbrengen van de kosten en de omvang van het evenement, om het zo weer aantrekkelijker te maken voor potentiële toekomstige gaststeden.
De keuze voor Saoedi-Arabië als gastland van de Aziatische Spelen van 2029 deed de wenkbrauwen fronsen van de gehele sportwereld, aangezien er in de woestijnstaat slechts zelden sneeuw valt en er dus ook nog altijd geen wintersportinfrastructuur of -traditie is.
De Aziatische Winterspelen worden om de vier jaar gehouden. Saoedi-Arabië wordt het eerste West-Aziatische land dat het evenement organiseert.